x2 | |
a nie x2 √x + x4 | |
√x + x4 |
x2 − 2√x+2 | ||
∫ | dx | |
x−√2 |
x2−2 | 2√x | 4 | ||||
=∫ | dx−∫ | dx+∫ | dx | |||
x−√2 | x−√2 | x−√2 |
(x−√2)(x+√2) | 1 | 4x | 4 | ||||
=∫ | dx−∫ | dx+∫ | dx | ||||
(x−√2) | 2√x | x−√2 | x−√2 |
4 | 1 | 4x−4√2+4√2 | |||
=∫(x+√2)dx+∫ | dx−∫ | dx | |||
x−√2 | 2√x | x−√2 |
4 | 1 | 1 | 4√2 | ||||
=∫(x+√2)dx+∫ | dx−4∫ | dx−∫ | |||||
x−√2 | 2√x | 2√x | (√x−4√2)(√x+4√2) |
4 | 1 | |||
=∫(x+√2)dx+∫ | dx−4∫ | dx− | ||
x−√2 | 2√x |
2√2 | 1 | (√x+4√2)−(√x−√4{2}) | ||
∫ | ||||
4√2 | 2√x | (√x−4√2)(√x+4√2) |
1 | 2√2 | |||
= | (x+√2)2+4ln|x−√2|−4√x− | (ln|√x−4√2|−ln|√x+4√2|) +C | ||
2 | 4√2 |
1 | √x−4√2 | |||
= | (x+√2)2+4ln|x−√2|−4√x−24√2ln| | |+C | ||
2 | √x+4√2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |