Axn: funkcja y=2x2+bx+c osiaga wartosc najmniejsz = 4 dla x=−2
oblicz b i c
17 sty 20:50
xyz: funkcja kwadratowa, która jest skierowana do góry
to najmniejszą wartość ma w swoim wierzchołku (na samym dole)
wspolrzedna x wierzcholka funkcji (wzor ogolny dla postaci ax2+bx+c):
p = − b / 2a
wartosc dla argumentu p czyli inaczej igrekowa wierzcholka to np.
f(p) = ...
17 sty 20:53
Eta:
Z treści zadania W(−2,4)
z postaci kanonicznej y= 2(x+2)2+4
y= 2x2+8x+12
b=8, c=12
============
17 sty 21:03
Axn: b=4
c=12
dobrze mi wyszlo ?
17 sty 21:08
Axn: b=8*
17 sty 21:09
Axn: aaa dobra juz widze ze dobrze, dziekuje xyz i Eta
17 sty 21:09