Surjekcja
JakubB: Czy odwzorowanie f: N2 →N jest surjekcja ?
f((x,y))=max{x,y}
17 sty 20:33
wredulus_pospolitus:
oczywiście
niech x=y ... wtedy f(x,y) = x = y ... więc dostajesz cały zbiór N
17 sty 20:38
wredulus_pospolitus:
gdyby było założenie, że x≠y to wtedy nie byłaby to surjekcja
17 sty 20:39
JakubB: Zapomniałem dopisać że to naturalne z 0. A można to udowodnić w ten sposób że
f((0,y))=y? A więc każdy y jest osiągalny, a z zadania wiemy że y należy do naturalnych z 0
17 sty 20:47
wredulus_pospolitus:
chociażby w taki sposób
17 sty 20:49
JakubB: A gdyby x był różny od y, tak jak piszesz, to chyba to też byłaby surjekcja . Np można byłoby
to opisać f((x, x−1))=x?
17 sty 20:55
wredulus_pospolitus:
nie byłaby surjekcją bo wtedy f(x,y) > 0 dla dowolnego (x,y)
17 sty 20:56
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz f(0,y) = y > 0
17 sty 20:56
JakubB: A gdybyśmy mieli naturalne bez zera?
17 sty 21:07
JakubB: Nie mielibysmy 1...
17 sty 21:08
wredulus_pospolitus:
Dokładnie ... po prostu przy x≠y nie otrzymasz minimalnego elementu
17 sty 21:36
JakubB: Jasne. Dzięki!
17 sty 21:52
kasia: A jeszcze dwie sprawy
f
−1 ({0}) = {(0,0})
f({5}xN)={5,6,7,...}
17 sty 22:40
kasia: Jeśli ktoś miałby czas to będę bardzo wdzięczna, reszta zadania taka jak u JakubB! Pozdrawiam.
17 sty 22:41