kombinatoryka
mexx: 7. Losowo wybieramy liczbę k ze zbioru {1, 2, 3, 4}, a następnie rzucamy
k razy sześcienną kostką.
Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:
B iloczyn wyrzuconych oczek będzie liczbą parzystą
C : suma wyrzuconych oczek będzie mniejsza niż 22.
17 sty 20:26
wredulus_pospolitus:
C) Najłatwiej będzie z przeciwnego ... co musi się stać aby suma wynosiła co najmniej 22?
Musisz rzucić 4 kostkami i muszą wypaść: 5,5,6,6 lub 5,6,6,6 lub 6,6,6,6
liczysz jaka jest na to szansa i robisz 1 − to co obliczyłeś
17 sty 20:34
Maciess: Wydaje mi się że najłatwiej będzie policzyć prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego − czyli
iloczyn oczek jest nieparzysty.
Dlaczego? Bo tylko wtedy wtedy jest nieparzysty jak występuja same nieparzyste czynniki (mniej
mozliwości)
17 sty 20:35
wredulus_pospolitus:
B) aby iloczyn był parzysty, przynajmniej jedna z wyrzuconych kostek musi być liczbą parzystą
Więc tutaj także z przeciwnego będzie szybciej
Dla każdego przypadku (liczby rzucanych kostek) rozpatrujesz tylko sytuacje kiedy wszystkie
kostki będą miały nieparzyste cyfry wylosowane
1 − to co policzyłeś i po krzyku.
17 sty 20:36
Maciess: a)
Zdarzenie przeciwne liczby postaci (N nieparzysta) N,NN,NNN,NNNN
k
| | 15 | | 49 | |
P(A')= |
| ⇒ P(A)= |
| |
| | 64 | | 64 | |
17 sty 20:41
Maciess: @
wreduluspospolitus skontrolujesz?
17 sty 20:42
mexx: A jak dojść do tego ile będzie tych liczb nieparzystych? W sensie przy losowaniu. Czy to będzie
np. 14 dla k=2?
17 sty 20:42
wredulus_pospolitus:
Maciess Ci to rozwiązał ... przeanalizuj
| | 1 | | 1 | |
Tak ... to będzie |
| (sama kwestia wylosowania NN, ale pamiętać trzeba o |
| |
| | 4 | | 4 | |
odpowiadającej za możliwość rzucania dokładnie dwa razy kostką)
17 sty 20:43
mexx: ok, już to widzę

dziękuję bardzo za pomoc
17 sty 20:44
wredulus_pospolitus:
| | 1 | | 1 | | 15 | |
P(A') = |
| *(1 − ( |
| )4) = |
| |
| | 4 | | 2 | | 64 | |
Więc jest ok Maciess
17 sty 20:44
maxi: Dla funkcji liniowej g
g(15)= −10 i g(−2014)= 2019
Jakie jest miejsce zerowe funkcji g
17 sty 23:50
maxi:
Przepraszam ale nie wiem jak założyć nowy post
17 sty 23:52
Eta:
Na górze na niebiesko masz napisane
dodaj nowe zadanie kliknij i dodaj
17 sty 23:56
Eta:
x+y= 15−10=5 i x+y=−2014+2019=5
to x+y=5 ⇒ y= −x+5
xo = 5
======
18 sty 00:00
Satan: @Eta, a cóż to za rozwiązanie? Mogłabyś wytłumaczyć? Coś w nim niby widzę, ale nie do końca, a
wydaje się być ciekawe
18 sty 00:10
Eta:

f(x
1)=y
1 i f(x
2)= y
2) dla funkcji liniowej
jeżeli x
1+y
1 = k=x
2+y
2=k to oznacza ,że prosta wyznaczona przez te dwa punkty
(x
1,y
1) i x
2,y
2) jest wyznaczona przez wszystkie inne
x+y=k
i jej równanie jest : y= −x+k
Np: f(−3)= 5 i f(8)= −6
to x+y= 2 ⇒ y=−x+2 −−− równanie tej prostej
18 sty 20:59
Satan: Fajnie, już rozumiem. Dziękuję

Zakładam, że nie ma uogólnienia na inne współczynniki przy
argumencie funkcji niż −1, prawda?
18 sty 21:20