macierz, baza
mich: Witam, mam problem z zadaniem : Podać wymiar i bazę przestrzeni C(A) generowanej przez
kolumny macierzy układu.
|1 −2 0 1 1 |
|1 −1 1 0 2 |
|3 −4 2 1 5 |
|1 −3 −1 2 0|
Proszę o jakąkolwiek pomoc
17 sty 20:03
Rafal187: Próbowałeś generować przestrzeń?
17 sty 20:22
mich: hmm mógłbyś rozwinąć, ewentualnie pokazać na przykładzie ?
17 sty 21:25
mich: Wydaje mi się że biorę dowolną ilość wektorów liniowo niezależnych i one tworzą baze
17 sty 21:31
Rafal187: Wydaje mi się ze kolumny mają tu być wektorami czyli mamy wektory
(1,1,3,1) (−2,−1,−4,−3) (0,1,2,−1) (1,0,1,2) (1,2,5,0)
I sprawdzam czy generują przestrzenie
(w,x,y,z)=a(1,1,3,1)+b (−2,−1,−4,−3)+c (0,1,2,−1)+d (1,0,1,2)+e (1,2,5,0)
To po wymnozeniu i dodaniu powstanie układ równań
w=a−2b+d+e
x=a−b+c+2e
y=3a−4b+2c+d+5e
z=a−3b−c+2d
I musimy wyznaczyć a,b,c,d,e
Tylko te przykład jest jakiś dziwny i nie pamiętam co ten wynik
oznacza ale chyba wektory te nie generują przestrzeni:
w=a−2b+d+e
x=a−b+c+2e
y=3a−4b+2c+d+5e
z=a−3b−c+2d
w−z=b+c−d+e
x−z=2b+2c−2d+2e
y−3z=5b+5c−5d+5e
I jak widzisz z tego układu nie wyliczysz a,b,c,d,e i chyba dla tego to nie generuje
przestrzeni
Szeczegolnie ze zamiast w,x,y,z można wstawić zera i spradzić liniowa zależność i wyjdzie
że 0=b+c−d+e ale nie pamiętam co to oznacza bo ostatnio nie przykladalem się do algebry
17 sty 22:42