ostrosłup z wpisaną kulą
mexx: Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest nachylona do podstawy pod kątem 60
stopni. Oblicz stosunek długości promienia kuli wpisanej w ten ostrosłup do jego wysokości.
Bardzo proszę o pomoc.
17 sty 19:23
mexx:
17 sty 20:49
Eta:

z 1/ H=2a
√3
z 2/ z podobieństwa :
| a√15 | | r | | r | |
| = |
| ⇒ |
| =√5 |
| a√3 | | 2a√3−r | | 2a√3−r | |
================
teraz jest ok
17 sty 22:22
Mila:

α=60
o
1)
Kula jest styczna do wszystkich ścian ostrosłupa
| | a√15 | |
h= |
| z tw. Pitagorasa w ΔBMS |
| | 2 | |
Promień okręgu wpisanego w ΔSMN = promieniowi kuli
| | 1 | | 3 | |
PΔMNS= |
| *a*√3*a*√3= |
| a2 |
| | 2 | | 2 | |
3a=(
√3+
√15)*r
===============
| r | | 3a | | 1 | | 3 | |
| = |
| * |
| = |
| |
| H | | √3+√15 | | a√3 | | 3+√45 | |
===============
17 sty 22:26
Eta:
Sorry odwrotnie wpisałam proporcję ( ale liczyłam dobrze
| a√15 | | 2a√3−r | |
| = |
| ⇒ .......................... |
| a√3 | | r | |
itd
17 sty 22:28
17 sty 22:32
Mila:
W Twojej metodzie, mniej obliczeń
17 sty 22:33
Eta:
17 sty 22:37
Mila:
Ponaglał i co?
17 sty 23:47
Eta:
Przepisał ..... i ma w ....
17 sty 23:48
mexx: Dziękuję Wam bardzo za rozwiązanie, bo kompletnie nie miałam pojęcia jak się wziąć za to
zadanie
18 sty 13:11