pomocy!!!!
Hania =): Oblicz sumralnych liczb dwucyfrowych ktorych reszta z dzielenia przez 3 wynisi 1.
16 lut 21:07
Basia:
to są liczby postaci 3n+1
a to jest ciąg arytmetyczny a
1=4 r=3
3n+1≥10
3n≥9
n≥3
3n+1≤99
3n≤98
n≤
983=32
23
n≤32
Twoja suma
S=a
3+a
4+...+a
32 = S
32−S
2
| | a1+a32 | |
S32= |
| *32 = 16(a1+a32) |
| | 2 | |
a
32 = 3*32+1=96+1=97
S
32=16(4+97)=16*101
| | a1+a2 | |
S2= |
| *2 = a1+a2=4+7=11 |
| | 1 | |
S = 16*101−11
dokończ
16 lut 21:14
Hania =): tylko to wyliczyc i juz
16 lut 21:39