Podaj równanie prostej przechodzącej przez punkty (1,2,3) (0,0,1)
aa: Podaj równanie prostej przechodzącej przez punkty (1,2,3) (0,0,1)
Czy poniżej to pełne rozwiązanie?
l:
x=at+p
y=bt+q
z=ct+r
gdzie t− parametr
a,b,c,p,q,r− współczynniki
(1,2,3)=
1=at+p
2=bt+q
3=ct+r
(0,0,1)∊l
0=at'+p
0+bt'+q
1=ct'+r
17 sty 18:40
ABC: weź sobie punkt (0,0,1) i wektor [1,2,2] zaczepiony w tym punkcie, o końcu w punkcie (1,2,3)
i masz swoje równanie

x=0+t
y=0+2t
z=1+2t
17 sty 19:27
PW: Jakoś się nadmiernie męczysz.
A=(0, 0, 1), B = (1, 2, 3), N=(x, y, z) − punkt na prostej.
AN→=tAB→, t∊R − to jest równanie prostej.
[x−0, y−0, z−1]=t[1−0, 2−0, 3−1]
x=t
y=2t
z=2t+1
17 sty 19:35
PW: ABC, nie widziałem Twojego rozwiązania.
17 sty 19:37
jc: Po prostu
(x,y,z)= A + t(B−A)
17 sty 19:46
ABC: PW nie szkodzi , twoje ładniejsze, ze strzałkami
17 sty 19:49
PW: jc męczy się najmniej.
17 sty 19:51
Mila:
albo tak:
A(1,2,3),B(0,0,1)
AB→=[−1,−2,−2] || [1,2,2]
l:
x=1+t
y=2+2t
z=3+2t
t∊R
17 sty 20:09
aa: dzięki
17 sty 21:41