Bardzo dziękuję za pomoc.
Zad1
Platforma wiertnicza jest zakotwiczona na morzu 10 km od brzegu. Ropa z tej platformy
będzie dostarczana rurociągiem do rafinerii położonej nad brzegiem morza 16 km od punktu
brzegu najbliższego platformie. Koszt ułożenia 1 km rurociągu na dnie morza wynosi 200
000 E, a na lądzie 100 000 E. Do którego miejsca na brzegu należy doprowadzić rurociąg,
aby koszt jego budowy był najmniejszy?
Zad2
Jakie wymiary powinien mieć odkryty basen o kwadratowym dnie i objętości 32 m3
, aby
na okładziny jego ścian i dna została użyta najmniejsza ilość materiału.
| 32 | ||
V = a2*h = 32 ⇒ h = | ||
| a2 |
| 128 | ||
S = a2 + 4a*h = a2 + | ||
| a |
| 128 | ||
S '(a) = 2 a − | = 0 ⇔ a = 4 | |
| a2 |
| 32 | ||
h = | = 2 | |
| 16 |