Wyznacz klasy równoważności
qw: 1. Wyznaczyć klasy równoważności (klasy abstrakcji) następującej relacji równoważności w
zbiorze
A = {0,1,2,3,4} R = {(0,0),(0,4),(1,1),(1,3),(2,2),(3,1),(3,3),(4,0),(4,4)}.
2. Wyznaczyć klasy równoważności następujących relacji równoważności
R1 = {(x,y) ∈R2: x = y}
R2 = {(a,b) ∈A2: a ≡ b (mod 4)}, gdzie A = {1,2,3,...,20}
Proszę również o wytłumaczenie w miarę proste jak sie to robi i o co w ogóle chodzi.
17 sty 18:16
iteRacj@:

1/ relacja ma trzy klasy abstrakcji
[0]
R={0,4}
[1]
R={1,2}
[2]
R={2}
17 sty 22:38
iteRacj@: 2/
R2 = {(a,b) ∈A2: a ≡ b (mod 4)}, gdzie A = {1,2,3,...,20}
[0]R={4,8,12,16,20}
[1]R={1,5,9,13,17}
[2]R={2,6,10,14,18}
[3]R={3,7,11,15,19}
17 sty 22:42
qw: Na pewno nie tak?
[0]r={y∈A: (0,y)∈R}={0,4}
[1]r={y∈A: (1,y)∈R}={1,3}
[2]r={y∈A: (2,y)∈R}={2}
[3]r={y∈A: (3,y)∈R}={1,3}
[4]r={y∈A: (4,y)∈R}={0,4}

I R1 nie ma klas abstrakcji czy ma 1?
17 sty 23:18
iteRacj@:
[0]R to ta sama klasa abstrakcji co [4]R
[1]R to ta sama klasa abstrakcji co [3]R
w moim zapisie miało być [1]R={1,3} tak jak widać na diagramie
17 sty 23:45
iteRacj@:
R1 = {(x,y) ∈R2: x = y} ma nieskończenie wiele klas abstrakcji
17 sty 23:49