asd
dejv: Oblicz sume szeregu dla tych x dla których jest zbieżny
∑(−1)n(2n+1)x2n wyznaczyłem przedzial zbieżnosci (−1,1)
zauważyłem, że
∑(−1)n(2n+1)x2n = ∑(−1)n(x2n+1)' ale co z tym dalej zrobic? szczególnie z (−1)n ?
proszę o pomoc
17 sty 17:17
Adamm:
rozbiłbym to na 2 pochodne szeregów geometrycznych
17 sty 17:25
Adamm:
na sumę takich pochodnych
17 sty 17:26
jc: = [x∑(−x
2)
n]'
Jeśli suma zaczyna się od n=0, to mamy
| | x | |
[ |
| ]' (sam policz pochodną) |
| | 1+x2 | |
Szereg zbieżny o ile |x|<1.
17 sty 19:42