Udowodnic indukcyjnie(dla n=1,2,3,...) rownosc:
Marcin: Udowodnic indukcyjnie(dla n=1,2,3,...) rownosc:
| | 5 | |
∑ od i=0 do n−1 5(i+1) = |
| n(n+1) |
| | 2 | |
17 sty 14:56
Bleee:
No to dowodzisz indukcyjne. Co za problem?
17 sty 16:04
Marcin: problem w tym ze wyraz zaczyna sie od 0 i n − 1 i mi nie wychodzi
17 sty 16:20
Bleee:
To pokaż jak liczysz
17 sty 16:23
Marcin: Zalozmy W(1), czyli
L=5(i+1) = 5(0+1)=5
Zatem W(1).
Niech k∊N , zalozmy W(k),czyli
| | 5 | |
∑ od i=0 do k−1 = |
| k(k+1) |
| | 2 | |
Pokazemy ze W(k+1) , czyli
| | 5 | | 5 | |
L = ∑ od i = 0 do k −1 + 5(k+1) = |
| k(k+1) + 5(k+1) = |
| (k+1)(k+2) |
| | 2 | | 2 | |
Zatem na mocy zas. ind. mat. dla n = 1,2,3,... zachodzi W(n).
17 sty 16:48
Marcin: tak zrobilem i nie wiem czy to jest dobrze
17 sty 17:57
Bleee:
L =..... i tutaj nie ma napisane co jest w tej sumie.
No i za in wylaczysz ostatni składnik z sumy warto by było ja w całości zapisać, tak aby
pokazać z czego wychodzisz.
Także warto zaznaczyć w którym momencie korzystasz z tezy
17 sty 18:10
PW: Dla n=1 po lewej stronie jest "sumowanie po wskaźnikach od 0 do 0" czyli jeden składnik
5(0+1)=5.
| | 5 | |
Po prawej stronie jest |
| •1•(1+1)=5. |
| | 2 | |
Dla n=1 wzór jest prawdziwy (musieliśmy to
sprawdzić, a nie zakładać.
Dalej zakładamy prawdziwość wzoru dla liczby naturalnej k i dowodzimy prawdziwość dla liczby
k+1 − to masz dobrze.
17 sty 18:21
Marcin: ok dzieki chlopaki
17 sty 18:36