liczba rozwiązań układów równań
JakToZROBIC: . Zbadaj liczbę rozwiązań układów równań wykorzystując twierdzenie Kroneckera−Capellego
| | ⎧ | x + y +z =0 | |
| | ⎨ | 2x+y −z = 2 |
|
| | ⎩ | 3x +2 =−1 | |
Jak rozwiązać takie zadanie? czy to chodzi o to by zrobić 2x macierz
A = 3x3 oraz Ab = 3x4 i z każdej z nich rozwiązać tedA i jeśli rzA=rzAb to równań jest
nieskończenie wiele a jeśli rzA ≠rzAb to jest sprzeczny.
Czy to się rozwiązuje w taki sposób czy w inny? bo już nie wiem a sprawdzam na necie i
znalazłem tylylko zadanie na yt z poleceniem Badanie rozwiązywalności układu przy pomocy K.
Capellego.
Pomoże ktoś i wyjaśni? chociaż ten jeden przykład bo mam ich 4 w zadaniu a kompletnie nie wiem
czy to tak czy jakoś inaczej się robi
17 sty 13:28
JakToZROBIC: i czy w tym przykładzie który podałem
rzA = rzAb 3=3 czyli ma nieskończenie wiele rozwiazań? tak wyszło? liczyłem 3x4 minorami
sporawdzając do 3x3 M1/m2/m3/m4
17 sty 13:59
Bleee:
Skoro rzA = 3 to niby dlaczego ma być nieskończenie wiele rozwiązań?
17 sty 14:03
JakToZROBIC: A to nie jest tak, jeśli rzA i rzAb (macierzy dopełnionej) są równe to jest nieskończenie wiele
rozwiązań?
bo liczyłem rzędy metodą minorową i w A i Ab wyszło , ze mają rzedy 3 więc rzA=rzAb −>
nieskończenie wiele? czy nie? bo gdyby było rzA ≠rzAb to by były sprzeczne i nie miałyby ?
17 sty 14:09
Bleee:
Czyli albo jest nieskończenie wiele rozwiązań albo nie ma wcale... No chyba jednak nie.
17 sty 14:15
ABC: jeśli są równe , to jeszcze zależy czy wspólna wartość rzędu jest maksymalna czy nie
tu maksymalny jest 3, gdyby oba równe 2, to nieskończenie wiele rozwiązań (jeden parametr)
gdyby oba równe 1 to dwa parametry
17 sty 14:17
rossmann official: wygraj bon do rossmanna: goo.gl/aDn4Yc
17 sty 14:18