matematykaszkolna.pl
liczba rozwiązań układów równań JakToZROBIC: . Zbadaj liczbę rozwiązań układów równań wykorzystując twierdzenie Kroneckera−Capellego
 x + y +z =0  
2x+y −z = 2
  3x +2 =−1  
Jak rozwiązać takie zadanie? czy to chodzi o to by zrobić 2x macierz A = 3x3 oraz Ab = 3x4 i z każdej z nich rozwiązać tedA i jeśli rzA=rzAb to równań jest nieskończenie wiele a jeśli rzA ≠rzAb to jest sprzeczny. Czy to się rozwiązuje w taki sposób czy w inny? bo już nie wiem a sprawdzam na necie i znalazłem tylylko zadanie na yt z poleceniem Badanie rozwiązywalności układu przy pomocy K. Capellego. Pomoże ktoś i wyjaśni? chociaż ten jeden przykład bo mam ich 4 w zadaniu a kompletnie nie wiem czy to tak czy jakoś inaczej się robi
17 sty 13:28
JakToZROBIC: i czy w tym przykładzie który podałem rzA = rzAb 3=3 czyli ma nieskończenie wiele rozwiazań? tak wyszło? liczyłem 3x4 minorami sporawdzając do 3x3 M1/m2/m3/m4
17 sty 13:59
Bleee: Skoro rzA = 3 to niby dlaczego ma być nieskończenie wiele rozwiązań?
17 sty 14:03
JakToZROBIC: A to nie jest tak, jeśli rzA i rzAb (macierzy dopełnionej) są równe to jest nieskończenie wiele rozwiązań? bo liczyłem rzędy metodą minorową i w A i Ab wyszło , ze mają rzedy 3 więc rzA=rzAb −> nieskończenie wiele? czy nie? bo gdyby było rzA ≠rzAb to by były sprzeczne i nie miałyby ?
17 sty 14:09
Bleee: Czyli albo jest nieskończenie wiele rozwiązań albo nie ma wcale... No chyba jednak nie.
17 sty 14:15
ABC: jeśli są równe , to jeszcze zależy czy wspólna wartość rzędu jest maksymalna czy nie tu maksymalny jest 3, gdyby oba równe 2, to nieskończenie wiele rozwiązań (jeden parametr) gdyby oba równe 1 to dwa parametry
17 sty 14:17
rossmann official: wygraj bon do rossmanna: goo.gl/aDn4Yc
17 sty 14:18