Całki całeczki
Całki całeczki: Pomoże ktoś z takową całką
17 sty 12:43
Całki całeczki: trzeba ją rozwiązać przez podstawianie
17 sty 12:43
Jerzy:
Podstaw: t5 = u ; 5t4dt = du
17 sty 12:44
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Teraz masz całkę: |
| ∫ |
| du = |
| ∫ |
| du |
| | 5 | | u2 + 3 | | 15 | | (u/√3)2 + 1 | |
17 sty 12:46
Całki całeczki: O faktycznie nie zauważyłem bardzo dziękuję

a nie można po otrzymaniu tej pierwszej całki użyć wzoru na całkę elementarną?
17 sty 12:50
Jerzy:
| | 1 | |
∫ |
| du nie jest elementarna. |
| | u2 + 3 | |
17 sty 12:52
17 sty 12:56
Bleee:
Tak.... Pasuje.
17 sty 12:59
Jerzy:
Nie mogę otworzyc tej strony. Pewnie jest tam podany wzór , a to co innego niż całka
elementarna.
| | 1 | |
Elementarną jest całka: ∫ |
| dx = arctgx + C |
| | 1 + x2 | |
17 sty 13:00
Całki całeczki: znalazłem również wzór
| | dx | |
∫ |
| = 1/a arctg x/a +c |
| | x2+a2 | |
17 sty 13:02
Jerzy:
| | x | | 1 | |
Tak , to jest rozwiązanie całki elementarnej , po podstawieniu: t = |
| ; |
| dx = dt |
| | a | | a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
I teraz mamy całkę: |
| ∫ |
| dt = |
| arctgt + C = |
| arctg(x/a) + C |
| | a | | t2 + 1 | | a | | a | |
17 sty 13:14
Mariusz:
arcusa można też otrzymać jednym podstawieniem t5=√3u
17 sty 20:34