Podaj stopień minimalny oraz liczbę krawędzi w grafie
poaw: X = {1,2,3, ..., 9}
G = (V, E)
V − zbiór wszystkich 3−elem. pozdbiorów zbioru X (wyliczyłem, że jest ich 84. 9 po 3)
E − zbiór krawędzi takich, że u,v ∊ E ⇔ |u ∩ v| = 1
Ile wynosi stopień minimalny w tym grafie?
Ile ten graf ma krawędzi?
Czy graf jest dwudzielny?
Prosiłbym o jakieś proste wyjaśnienie.
Pozdrawiam.
17 sty 10:53
Adamm:
| | | |
biorąc konkretny wierzchołek 'u' tego grafu, mamy 3* | wierzchołków 'v' które spełniają |
| | |
warunek |u ∩ v| = 1
| | | | | |
mnożąc to razy ilość wierzchołków otrzymamy 3* | * | , ale przez 2 |
| | | |
bo liczyliśmy podwójnie
17 sty 12:03
poaw: Dzięki, taka ma być odpowiedź.
A skąd się bierze 3 * 6 po 2? Mógłbyś to wyjaśnić?
17 sty 12:15
Adamm:
u = {a, b, c}, a, b, c∊{1, 2, ..., 9}, prawda
|u ∩ v| oznacza że jeden z 'a', 'b', 'c' jest wspólnym punktem, a resztę musimy dobrać
z innych
'3', bo wybieramy jeden z 'a', 'b', 'c'
| |
, bo wybieramy dwa punkty z {1, 2, ..., 9}, różne od 'a', 'b', 'c' |
| |
17 sty 12:17
Adamm:
|u ∩ v| = 1
17 sty 12:18
poaw: Rozumiem.
A z krawędziami? To jest po prostu to samo tylko razy ilość wierzchołków i przez 2 bo sie
powtarzają?
17 sty 12:19
poaw: Dzięki wielkie!
17 sty 12:20