Rekurencja
Kalosz: Indukcja matematyczna / rekurencja
Niech funkcja f : N ⇒ N spełnia warunek:
{ f(0) = 8
{ f(n) = f(n − 1) + 10n + 8, n > 1.
Wykorzystując rekurencję obliczyć wartości funkcji f(n) dla n = 5, 6, 7, 8, 9, 10. Która z
poniżej
podanych odpowiedzi jest poprawna.
1)208 278 358 448 548 658
2)213 284 365 456 557 668
3)188 254 330 416 512 618
4)198 266 344 432 530 638
5)203 272 351 440 539 648
17 sty 01:38
Mariusz:
8+∑
k=1n(10k+8)=
8+∑
k=1n10k+∑
k=1n8
=8+8n+5n(n+1)
a
n=5n
2+13n+8
odp 4)
17 sty 01:52
wredulus_pospolitus:
Po odpowiedziach widać, że wystarczy obliczyć f(5)
f(n) = 8*(n+1) + 10*(1 + 2 + ... + n) = 8(n+1) + 5n(n+1)
sprawdźmy (indukcyjnie) poprawność wzoru:
1) f(1) = 8*2 + 10 ... zgadza się
2) n = k
3) n = k+1
f(k+1) = f(k) + 10(k+1) + 8 = // z (2) // = 8(k+1) + 5(k)(k+1) + 10(k+1) + 8 =
= 8(k+2) + 5(k+1)(k+2)
czyli wzór prawidłowy
więc spokojnie można już wyliczyć f(n) dla szukanych 'n'
17 sty 01:54
Kalosz: Dziękuje
17 sty 17:56