Policzyć granicę funkcji dwóch zmiennych
Całkownik: Policzyć granicę funkcji dwóch zmiennych:
| | 3√xy | |
lim przy (x,y)−>(0,0) z |
| |
| | √x2+y2 | |
17 sty 00:18
Całkownik: Podbijam
17 sty 14:26
ABC:
zobacz co się dzieje dla drogi y=0, a co dla y=x
Limesownik to z ciebie kiepski
17 sty 14:34
kochanus_niepospolitus:
1)
| | 0 | |
lim f(x,y) = limn−>∞ |
| = 0 |
| | √1/n | |
2)
| | 3√1/n2 | | | |
lim f(x,y) = limn−>∞ |
| = lim |
| b= |
| | √2/n2 | | | |
wniosek

17 sty 14:38
Całkownik: Nie można być dobrym we wszystkim

Pięknie dziękuję.
17 sty 14:38
kochanus_niepospolitus:
Nie można

Cholera ... to ja mam gdzieś matematykę ... dobry muszę być w seksie
17 sty 14:40
Całkownik: | | 1 | |
Jeszcze jedno pytanko: zarówno podstawiając x=y jak i x=y= |
| w pewnym momencie trzeba |
| | n | |
zrobić
√.... W przypadku n−>
∞ mogę nie pisać wartości bezwzględnej i np.
Gorzej jest przy podstawieniu x=y wtedy cięzko wyciągając pierwiastek udawać że nie ma tam
wartości bezwzględnej − wyjdzie coś w stylu
| | 3√x2 | | x do potegi (2/3) | |
lim x−>0 |
| = lim x−>0 |
| |
| | √2x2 | | √2|x| | |
17 sty 14:54
Całkownik: Kurcze, wiadomo że
√x2=|x| a przekształcając kolejno:
√x2= (x do potegi (2/2))=x
1=x
jakoś ta wartość bezwzględna znika. O co tutaj chodzi?
17 sty 14:56
ABC:
no to możesz sobie rozważyć przypadki x>0 , x<0 w tym 14:54
17 sty 15:11
Całkownik: Ok,a co z ogólnym przypadkiem wyliczenia √x2
To będzie |x| czy x? Wyżej pokazałem drogę przejścia tak, żeby otrzymać x ale chyba to jakaś
bzdura?
17 sty 15:20
ABC: w ogólnym przypadku √x2=|x| to się wiąże z def. pierwiastka arytmetycznego
natomiast co innego pierwiastek algebraiczny
√4=2 ale pierwiastkami równania x2−4=0 są −2, 2
17 sty 15:24