umie ktoś chemie??
justyś: umie ktoś chemie

i mi pomozże
16 lut 20:53
Mateusz: W czym problem
16 lut 20:58
mo: obliczyć pOH kwasu azotowego V o stężeniu 0,5M którego stopień dysocjacji jest równy 100%
16 lut 21:21
Mateusz: wiemy że pH + pOH = 14 więc obliczmy najpierw pH zeby to zrobic trzeba znac stężenie jonów
wodorowych jezeli α wynosi 100% to stężenie jonów H+ równa sie stezeniu koncowemu roztworu
co zapisuje w notacji wykładniczej 5*10−2 pH = −log[H+] poniewaz ja nie mam kalkulatora z
logarytmem dziesiętnym to korzystam ze związku [H+] = x*10−n => pH = n czyli pH = 2
2+pOH = 14 => pOH = 12 jak masz odp to sprawdz ją jeszcze
16 lut 21:34
Mateusz: czekaj jednak policzyłem rachunkowo w przyblizeniu nasz logarytm czyli pH = −log[5*10−2]
pH = pH = 2 – log 5
pH = 2 – 0,698 = 1,302
więc pOH ≈12,7 13 jakbys chciała do całosci zaokrąglic
16 lut 21:47
mo: ok a czy w zadaniu
obliczyć jakie jest stężenie molowe kwasu weglowego III o gęstości 1,1g/cm3 zawierającego 20%
dwutlenku węgla
mogę skorzystać z wzoru Cm=Cp*d*1000100%*M
16 lut 21:49
Mateusz: | | cp*d | |
tak ale poprawka ma byc tylko cmol = |
| nie wiem skąd ci sie ten 1000 wziął w |
| | 100%*M | |
mianowniku
16 lut 21:52
Mateusz: yy przepraszam nie w mianowniku a w liczniku
16 lut 21:55
mo: no bo muszę zamienić cm3 na dm3
16 lut 22:03
mo: a jak obliczyć stężenie jonów OH− w roztworze o pOH=5,5
16 lut 22:06
Mateusz: no fakt dziwiłem sie bo ja od razu zamieniam na g*dm
3 i podstawiam do wzoru
16 lut 22:10
mo: żal mi cię
16 lut 22:12
mo: kto to napisał

?
16 lut 22:14
Mateusz: tu z kolei korzystamy z def pOH pOH = −log[OH
−]
5,5 = −log[OH
−]
z def logarytmu
[OH
−] = 10
−5,5
no i trzeba porachowac miałas logarytmy na matematyce
16 lut 22:14
mo: tak
16 lut 22:16
Mateusz: no to chyba sobie z tym poradisz jakos pamiętaj ze wynik podajemy w jednostce mol/dm3
16 lut 22:17
mo: to wyjdzie 3.16*10−6
16 lut 22:17
Mickej: mialem dzisiaj kolokwium zaliczeniowe z chemi.... zastanawiam sie kiedy jest kolejny termin
16 lut 22:17
mo: a co nie poszło ci
16 lut 22:20
Mateusz: nie wiem bo nie mam kalkulatora z logarytmem 10−siętnym przy sobie a i tablice logarytmiczne
tez sie gdzies zapodziały

musze esobie sprawic takie urządzonko zwane suwak logarytmiczny

ale jak ty masz taki kalkulator i policzyłąs i zapisałas dobrze w postaci wykłądniczej to jest
git
16 lut 22:26
16 lut 22:29
Mickej: nom chemia na politechnice

masakra na 24 pytania znałem odpowiedz na 2 reszta to praktycznie
strzały
16 lut 22:30
Mateusz: No to moze rachunek prawdopodobienstwa będzie ci sprzyjał

i zaliczysz
16 lut 22:33
Mickej: no nie wiem 24 pytania testowe od A−E więc ciężko 50% trzeba mieć no ale bądzmy optymistami
16 lut 22:35
Mateusz: własnie własnie postaw to sie nie załamywac jak to mówią na studiach zostają nie najzdolniejsi
ale najwytrwalsi
16 lut 22:37
Mickej: dokładnie

a ja należę do tej najwytrwalszej grupy
16 lut 22:41
Sylwia: pomoże mi ktoś z Chemii

Jakie będzie stężenie jonów wodorowych jeśli pH wynosi 13
7 gru 16:06
Mateusz: pH wyraza się wzorem
pH= −log[H
+] podstawiając dane otrzymujemy równanie logarytmiczne rozwiązuje je korzystając z
def logarytmu w podstawie logarytmu mam 10 dlatego sie jej nie zapisuje zazwyczaj
13=−log[H
+] => [H
+]=10
−13mol/dm
3
warto tez sobie zapamiętac zaleznosc jezeli pH=n to [H
+]=1*10
−n
Na przyszłość
Sylwio zakładaj osobny temat
7 gru 16:20