Planimetria
Yoda: W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym krawedz podstawy wynosi a zas kat nachylenia krawedzi
sciany bocznej do podstawy wynosi α. Oblicz objetosc ostrosłupa dla a=6 i dla α=45*
16 sty 22:00
wredulus_pospolitus:
i w czym problem

dobry rysunek i samo się robi
16 sty 22:02
wredulus_pospolitus:
skoro to ostrosłup prawidłowy to podstawą jest ....

w takim razie x = ....

więc H = ...

więc V = ....
16 sty 22:05
Eta:
Wredulusie Nie ten kąt ! ?
Czytanie ze zrozumieniem ! "krawędzi ściany bocznej" a nie "ściany bocznej"
16 sty 22:07
wredulus_pospolitus:
ach ... krawędzi

... no to po drugiej stronie wysokości będzie kąt
16 sty 22:08
Yoda: mi objętość wyszła 18 nie wiem czy dobrze
16 sty 22:13
Eta:
Baaaaaaaaaaaaaaaaardzo dobrze
16 sty 22:15
Yoda: obliczyłem h podstawy = 3pierw3
2/3h=2pierw3
potem z trojkata 45 45 90 wyszlo mi ze H to 2pierw3
i potem ze wzoru na V
16 sty 22:16
Yoda: dziekuje za potwierdzenie
16 sty 22:16
Eta:
16 sty 22:18