Dla każdego x wartość wyrażenia jest równa (trygonometria)
stachu: | | x | | x | |
cos(2x) + 8sin2( |
| )cos2( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
coś próbowałem to zrobić, ostatecznie po przekształceniach wyszło mi dziwne rówanie kwadratowe
xD
którego pierwiastków nie ma w odpowiedzi
16 sty 21:54
Eta:
cos(2x) =1−2sin2x
8sin2(x/2)*cos2(x/2) = 2 [2sin(x/2)*cos(x/2)]2 =2sin2x
W=...... = 1
16 sty 22:00
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
4sin2acos2a = (2sinacosa)2 = (sin(2a))2 = sin2(2a)
cos(2x) = 1 − 2sin2x
więc masz:
to co masz ... = 1 − 2sin2x + 2sin2x = 1
kooooniec
16 sty 22:01
Leszek: 2*( 2 sin(x/2)cos(x/2) )2 = 2 sin2x =
cos(2x) = cos2x − sin2x =
Dokoncz !
16 sty 22:04
Eta:
Już ........."dokończone"
16 sty 22:05
Mila:
A gdzie tu równanie?
1) cos(2x)=cos
2x−sin
2x
| | x | | x | | x | | x | |
2) 2*4sin2 |
| *cos2 |
| =2(2sin |
| *cos |
| )2=2*(sinx)2=2sin2x |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
w=cos
2x−sin
2x+2sin
2x
w=cos
x+sin
2x=1
16 sty 22:05
Eta:
To nie jest równanie .... jeno wyrażenie W=......
16 sty 22:09