Rozwiąż równanie
marti: 3(x+√2)=x3+2√2
Proszę o rozwiązanie, jestem na etapie
2√2=√23, więc ze wzoru skróconego mnożenia:
3x+3√2=(x+√2)(x2+√2x+2)
16 sty 20:32
ford:
3x+3
√2 = (x+
√2)(x
2+
√2x+2)
3(x+
√2) − (x
2+
√2x+2)(x+
√2) = 0
(x+
√2)(3−(x
2+
√2x+2)) = 0
(x+
√2)(3−x
2−
√2x−2) = 0
(x+
√2)(−x
2−
√2x+1) = 0
x+
√2 = 0 lub −x
2−
√2x+1 = 0
x = −
√2, Δ = (−
√2)
2−4*(−1)*1 = 2+4 = 6
| | √2−√6 | | √2+√6 | |
√Δ = √6, x1 = |
| , x2 = |
| |
| | −2 | | −2 | |
16 sty 20:58
ford:
wróć, znak w jednym miejscu się nie zgadza, powinno być:
3x+3√2 = (x+√2)(x2−√2x+2)
16 sty 21:00