oblicz calke
Oliwia: Dopiero wchodze w temat z calek dlatego moze moje takie idiotyczne pytanie
∫3√x czy to sie rowna x(2/3)/2
16 sty 20:05
wredulus_pospolitus:
Oliwio, dobra rada ... jeżeli policzysz jakąś całkę to po prostu policz później pochodną z
wyniku i zobacz czy wyjdzie to co miałaś pod całką
a co do samej całki:
| | xα+1 | |
∫ 3√x dx = 3* ∫√x dx = 3∫x1/2 dx = // stosujemy wzór: ∫xα dx = |
| + C // = |
| | α+1 | |
| | x3/2 | |
= 3* |
| + C = 2x3/2 + C |
| | | |
16 sty 20:08
Oliwia: A faktycznie moj bład dziekuje
16 sty 20:16