asd
dejv: wyznaczyć przedziały zbieżnosci
x
0=0
korzystam z tw. Cauchyego Hadamarda
| | 1 | |
limn−>∞ n√ |
| = 1/n = 0 ⇒ promien zbieżnosci R=+∞ |
| | n2 | |
zatem przedział zbieżnosci (−
∞,+
∞)
Czy to jest poprawnie?
mam jeszcze pytanie kiedy stosujemy podstawienie t=x−x
0 i kiedy liczymy te granice z
twierdzenia biorąc x "do środka" a kiedy liczmy granice z samego a
n, ma to znaczenie?
16 sty 19:33
wredulus_pospolitus:
a dlaczego
n√1/(n2) = 1/n
16 sty 19:45
dejv: a faktycznie, lim = 1 wtedy R=1
16 sty 19:51
dejv: Wtedy przedział zbieżnosci dla x ∊ [−2,0], jest ok?
16 sty 19:54