Ciekawe zadanie
Kolokwium jutro: Zmienna losowa X ma rozkład prawdopodobieństwa o gęstości:
f(x)=C|x| , x ∊<−1,1>
a) wyznaczyć stałą C
b) obliczyć E(X) i D
2(X)
c) wyznaczyć i naszkicować wykres dystrybuanty
Licze to tak
a)
| | 1 | | 1 | |
∫od(−1 do 1) C|t|dt= |
| C+ |
| C=C |
| | 2 | | 2 | |
C=1
b) E(X)=∫(od −1 do 1) x*|x|dx=0
| | 1 | |
E(X2)=∫(od −1 do 1) x2*|x|dx= |
| |
| | 2 | |
jednak jak zrobić przykład (c) nie mam pojęcia (Problem z wyznaczeniem dystrybuanty)
| | t2 | | t2 | |
F(x)=∫(−1 do x)|t|dt=−∫(−1 do 0)tdt+∫(od 0 do x)tdt=−[ |
| ]0−1+[ |
| ]0x= |
| | 2 | | 2 | |
dobrze?
16 sty 19:06
wredulus_pospolitus:
no nie ...
F(−1) = 0.5 + 0.5 = 1 = F(1) ... no chyba coś nie tak, nie sądzisz

16 sty 19:33
wredulus_pospolitus:
| | ⎧ | 0 dla x≤ −1 | |
| | ⎜ | (1−x2)/2 dla x∊(−1,0> | |
| F(x) = | ⎨ | (1+x2)/2 dla x∊(0,1> |
|
| | ⎩ | 1 dla x>1 | |
16 sty 19:37
Kolokwium jutro: Czyli trzeba założyć, mamy taką funkcje
f(x)={ |x| , x∊<−1,1>
0 poza
tak?
16 sty 19:48
Kolokwium jutro: czyli trzy całki
∫(−∞ do x) 0dt = 0
∫(−∞ do −1)0dt+∫(−1 do x) |t|dt
∫(−∞ do −1)0dt+∫(−1 do 1) |t|dt +∫(1 do x) 0dt
16 sty 19:51
Kolokwium jutro: aha dobra już wiem jeszcze inaczej
∫(−∞ do x) 0dt = 0
∫(−∞ do −1)0dt+∫(−1 do x) |t|dt
∫(−∞ do −1)0dt−∫(−1 do 0) tdt + ∫(0 do x)td
∫(−∞ do −1)0dt+∫(−1 do 1) |t|dt +∫(1 do x) 0dt
16 sty 19:59
wredulus_pospolitus:
pierwsze i ostatnie możesz sobie podarować bo z założenia musi to być 0 i 1
Ty po prostu policzyłeś/−aś dystrybuantę tylko dla x∊(0,1) (patrz Twoje obliczenia) po czym
rozszerzyłeś to na cały przedział <−1,1>
16 sty 20:01
Kolokwium jutro: A takie zadanko:
W centrali telefonicznej znajduje się n linii działających niezależnie. Prawdopodobieństwo, ze
| | 1 | |
dowolna linia jest zajęta jest równe |
| . Jakie powinno być n, aby prawdopodobieństwo |
| | 10 | |
tego, ze co najmniej 7 linii jest zajętych było w przybliżeniu 0.95
p=1/10, q=9/10
P(Y≥7) = 1 − P(Y<7)
1−P(Y<7)=0.95
| | Yn−0.1n | | 7−0.1n | |
1−P( |
| < |
| )=0.95 |
| | | | | |
wie ktoś jak to pociągnąć dalej i czy z tej mąki będzie jakiś chleb?
16 sty 20:41
Kolokwium jutro: Gdzies doczytałem na internecie, ze powinno być 0,07n a nie 7 nie wiem czego
16 sty 21:27