ciągi
Alaneks: ZNAJDŹ WZÓR OKREŚLAJĄCY N−TY WYRAZ CIĄGU :
a) (an) = (1,3,5,7..)
b) ( cn) = (1,−1,1,−1,1)
te dwa ciągi są arytmetyczne?
w podpunkcie a) zrobiłem tak :
a2−a1 =r −> 3−1 = 2r a1=1
an = a1 + (n−1)r = 1+ (n−1) * 2 = 1 + 2n − 2 = 2n−1
2n−1 jest wzorem okreslajacym n−ty wyraz danego ciągu
a w b) to nie wiem...
jak obliczyłem tak samo, zakłądając, że jest to ciąg arytmetyczny bo r = 2 ( 1 − 2 = −1 / −1 +2
= 1)
to mi wyszło to tak:
an = a1 + (n − 1)r = 1 + (n−1) * 2 = 2n + 1 −2 = 2n −1
czyli tu i tu to samo

ktoś pomoże?