Zazanaczyć prawdziwą równość
Dzutka: Mam za zadanie zaznaczyć prawdziwą równość. Nie wiem czy cos robie zle ale w kazdym przykladzie
wychodzi mi inny wynik tak jakby nie bylo prawidlowej odpowiedzi.
Z góry dzięki za pomoc jeśli ktoś sprawdzi czy faktycznie nie ma prawidlowej odpowiedzi.
1.
∑ (3i) = 32.
i∈{2,4,5}
2.
1
∏(i − 4) = −2521
i=−3
3.
6
∑(3 − i) = −2
i=1,i∈P
4.
∑ ∏ (i + 3j) = 3176.
i∈{2,4,5} j∈{1,4,2}
5.
∏ ∑ (3j − i) = −349
j∈{1,4,2} i∈{2,4,5}
16 sty 18:41
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczysz
a samo zadanie kiedyś tam kiedyś było na tym forum (kojarzę je)
16 sty 18:46
wredulus_pospolitus:
(4) ma poprawny wynik
16 sty 18:47
Mila:
1)
∑(3i)=3*2+3*4+3*5=6+12+15=33
i∊{2,4,5}
2)
1
∏(4−i)=(4+3)*(4+2)*(4+1)*(4+0)*(4−1)=7*6*5*4*3=2520
{−3}
3)
∑( ..)=−1
4)
∑ ∏(i+3j)=∑(i+3)*(i+12)*(i+6)=
i∈{2,4,5} j∈{1,4,2}
=(2+3)*(2+12)*(2+6)+(4+3)*(4+12)*(4+6)+(5+3)*(5+12)*(5+6)=3176 bingo
5) oblicz dla wprawy sama
16 sty 20:46