Mila:

A(−9,2), B(3,8)
k : 2x−y−4=0.
P(x,y) − punkt jednakowo odległy od p. A i B i prostej k
Wszystkie punkty jednakowo odległe od A i B leżą na symetralnej odcinka AB
1) Symetralna AB:
|PA|=|PB|
|PA|=
√(−9−x)2+(2−y)2=
√(x+9)2+(y−2)2
|PB|=
√(x−3)2+(y−8)2
√(x+9)2+(y−2)2=
√(x−3)2+(y−8)2 /
2
(x+9)
2+(y−2)
2=(x−3)
2+(y−8)
2⇔
s:y=−2x−1
P=(a, −2a−1) ∊s
odległość od p. B
d=
√(3−a)2+(8+2a+1)2=
√(a−3)2+(2a+9)2
d=
√5*
√a2+6a+18
| |2a−(−2a−1)−4| | |
2)d(P,k)= |
| |
| √22+12 | |
|4a−3|=d*
√5
|4a−3|=
√5*
√5*
√a2+6a+18
|4a−3|=5*
√a2+6a+18 /
2
16a
2−24a+9=25a
2+150a +450
P
1=(−3,5) lub P
2=(−16
13,31
23)
Jeden punkt masz zaznaczony, drugi nie zmieścił się.