Znaleźć funkcję gęstości prawdopodobieństwa.
deltaporno: Bok kwadratu jest zmienną losową o rozkładzie jednostajnym na przedziale [1,11]. Znaleźć
funkcję gęstości prawdopodobieństwa:
a) obwodu kwadratu
b) przekątnej
Jak podjeść do tego typu zadań?
16 sty 17:16
wredulus_pospolitus:
Ob = 4*x ; gdzie x −−− bok kwadratu
d = √2*x ; gdzie x −−− bok kwadratu
masz gęstość x ... to jaka będzie gęstość 4x i √2x
16 sty 18:04
deltaporno: funkcją gęstości będzie po prostu całka oznaczona od 1 do 11 ∫4xdx i ∫√2xdx?
16 sty 18:17
deltaporno: Ktoś jest w stanie pomóc?
16 sty 21:24
Kolokwium jutro: { 0 poza
no i tak jak podał pan pospolitus
| | x | |
Fy(x)=P(Y<=x)=P(4X<=x)=P(X<= |
| ) |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | x | |
f(x)= |
| * |
| = |
| , |
| ∊<1,11> |
| | 4 | | 10 | | 40 | | 4 | |
0 poza
Tak bym ja zrobił, jutro z tego kolos
PS(Nie wiem czy to jest dobrze
16 sty 21:34