algebra
studia:
Które z liczb 1, 2, 3, 4, 5, 1 + i, 2 + i, 3 + i, 4 + i, 5 + i sa nierozkladalne w pierscieniu
Z[i]?
Element nierozkladalny to element nieodwracalny, który nie daje się przedstawić jako iloczyn
dwóch elementów nieodwracalnych
16 sty 16:26
wredulus_pospolitus:
jak możesz to przypomnij czym jest pierścień Z[i]
16 sty 16:30
studia:
To pierscien Gaussa Z[i]={a+bi: a, b∊Z}.
16 sty 18:15
Hshhzhhhx: →imnmjmj
16 sty 19:02
studia: ?
16 sty 20:17
studia:
Czyli element odwracalny nie moze byc nierozkladalny.
1 jest elementem odwracalnym w Z[i], wiec nie jest elementem nierozkladalnym.
17 sty 13:02
studia:
Jak postepowac z kolejnymi liczbami? Mozna poprosic o przyklad?
17 sty 13:15
ABC:
na przykład 5=(1+2i)(1−2i)
17 sty 13:23
Bleee:
Ogólnie sprawdzasz czy dana liczbę można przedstawić w postaci (a +bi)(c + di) = ab − cd +(ad
+bc)i
Gdzie a, b, c, d są calkowite
17 sty 13:32
jc: Może się przydać też taki fakt:
Jeśli w=u*w, to |w|2 = |u|2 |v|2.
Ile może wynosić |u|2?
Przykład:
(4+i)2=17
jedna z liczb musiałaby mieć moduł = 1, ale wtedy byłaby elementem odwracalnym
(1,−1,i,−i). Wniosek, to jest element nierozkładalny.
|1+i|2= 2, nierozkładalna.
|2+i|2= 5, nierozkładalna
|3+i|2=10, nie wiadomo
|5+i|=26, nie wiadomo
No, ale wykluczyliśmy 3 liczby, ale mamy pewne podpowiedzi.
(1+i)(2−i)=3+i, rozkładalna
17 sty 14:21
studia:
Czyli jak modul jest liczba pierwsza to ta liczba jest nierozkladalna.
17 sty 15:33
studia:
|4+i|2=42+i2=16−1=15 to czemu tam jest 17?
17 sty 15:46
ABC:
|a+bi| =
√a2+b2
jest to konsekwencja tw. Pitagorasa mądrze mówiąc
17 sty 15:54
studia:
2=(1−i)(1+i), rozkladalna
3=(−3i)(i), i odwracalne, wiec 3 jest nierozkladalna ,ale tak samo moge zrobic z 2 i wyjdzie,
ze jest nierozkladalna
Co jest nie tak?
17 sty 17:39
studia:
Pozostale:
4=(1−i)(2+2i), rozkladalna
(5+i)=(1+i)(3−2i), rozkladalna
32=9=3*3=1*9
Nie wiem jak rozpisac 3.
17 sty 18:07
studia:
Ale jak kwadrat nie jest liczba pierwsza, to chyba nie mozna rozpisac jako *1?
17 sty 18:17
studia:
Jak bedzie z 3?
17 sty 18:45
jc: Rozkład na 1*9 nas nie interesuje, bo liczby o module 1 to liczby odwracalne.
Rozkład 3*3 jest niemożliwy, bo 3 nie jest sumą kwadratów.
02+12 za mało
12+12 za mało
02+22 za dużo
17 sty 19:06
studia:
Czyli ten fakt z modulem w 3 sie nie przyda.
17 sty 19:16
studia:
Ja zrobilbym tak: 3=(−3i)(i), i odwracalne, wiec 3 jest nierozkladalna.
Dobrze?
17 sty 19:26
jc: Masz 4 elementy o module 1: 1, −1, i, −i, ale to są elementy odwracalne.
Skasowałem niechcący wniosek. 3 jest nierozkładalne, bo gdyby było, to odpowiednie
czynniki musiały mieć kwadrat modułu równy 3, a 3 nie jest sumą kwadratów.
Co nam jeszcze rozstało?
17 sty 19:34
studia:
To juz wszystkie liczby. Dziekuje.
17 sty 19:39
jc: 4=2*2, rozkładalna.
17 sty 19:44