funkcja liniowa
100ley: dla jakich wartosci parametru m proste p1 i p2 sa prostopadle?
p1: y = (|m|−1)x−1
p2: y = (1/(m−1))x+1
16 sty 16:09
wredulus_pospolitus:
Jaki warunek musi być spełniony aby dwie proste były prostopadłe

16 sty 16:11
100ley: a1*a2 = −1
ale mi nie wychodzi rozwiązanie, a w odpowiedziach jest napisane, że nie ma rozwiązań
16 sty 16:17
wredulus_pospolitus:
jak podstawisz do tego równania to zauważysz, że dla żadnego 'm' nie będzie spełnione
16 sty 16:28
PW:
"nie wychodzi" czy nie ma rozwiązań?
16 sty 16:29
100ley: PW:
|m|−1 = −1(m−1)
|m|−1 = −m+1
m−1 = −m+1 lub m−1 = m−1
2m=2 lub 0=0
m=1
mi wychodzi mi=1
16 sty 21:14
Leszek: Ale dla p2 m ≠ 1
16 sty 21:48