Nierówność
ktoś:

Witam
Mam taki przykład i nie wiem czy dobrze go rozwiązałem?
x
3+2x
2>2x+4
x
3+2x
2−2x−4>0
x
2(x+2)−2(x−2)>0
↓ ↓ ↓
0 −2 2
x należy (−oo;−2)U(2

o)
16 sty 15:49
ABC:
x3+2x2−2x−4=x2(x+2)−2(x+2)=(x+2)(x2−2)=(x+2)(x−√2)(x+√2)
16 sty 15:59
wredulus_pospolitus:
źle

x
2(x+2)−2(x
+2) = (x+2)(x
2−2) = (x+2)(x−
√2)(x+
√2)
a to co napisałeś (gdyby ten minus był prawidłowo) jest BEZ SENSU
16 sty 15:59
ktoś: Rozumiem. Drugi raz dziękuje za pomoc.
16 sty 16:00
ABC:
pomijając taki fakt że nie znasz reguł rysowania wężyka, wielomian 3 stopnia z dodatnim
współczynnikiem przy najwyższej potędze zaczyna się pod osią ... kiepsko a matura tuż tuż
16 sty 16:02
ktoś: Do matury mam jeszcze dwa lata. Piszę jutro sprawdzian i nie rozumiem kilku zadań, dlatego
pytam.
16 sty 16:05
wredulus_pospolitus:
"pomijając taki fakt że nie znasz reguł rysowania wężyka, wielomian 3 stopnia z dodatnim
współczynnikiem przy najwyższej potędze zaczyna się pod osią"
emmm mam nadzieję, że mówisz o zaczynaniu rysowania 'od lewej'

Tyle że on rysował (de facto) wielomian minimum 4 stopnia −−− patrz ilość "miejsc zerowych"
16 sty 16:08