Wyznaczanie m z wielomianu
ktoś: Witam
Wyznacz m, jeśli wielomian W(x)=(2m−1)x4+2x3+5x+m−3 , przy dzieleniu przez dwumian (x+1) daje
resztę 4.
Proszę o pomoc. Nie wiem w ogóle o czego zacząć.
16 sty 14:40
ABC:
rozpisz równość W(−1)=4
16 sty 14:43
ktoś: Czyli będzie (2m−1)*(−1)4+2*(−1)3+5*(−1)+m−3=(2m−1)*1−2−5+m−3=(2m−1)−7+m+3 ?
16 sty 14:48
wredulus_pospolitus:
tak ... i to ma być równe 4
16 sty 14:49
wredulus_pospolitus:
a czemu na końcu pojawiło się
+3
16 sty 14:50
ktoś: (2m−1)−7+m+3=4
(2m−1)−10+m=4
2m=10−4
2m=6 |:2
m=3
Dobrze?
16 sty 14:55
ktoś: Przepraszam mój błąd. Powinno być −3.
16 sty 14:56
ktoś: Czyli będzie:
(2m−1)−10+m=4
2m=10−4+1
2m=7 |:2
m=72
16 sty 15:00
wredulus_pospolitus:
(2m−1) − 10 + m = 4
2m + m = 10 + 1 − 4
16 sty 15:41
wredulus_pospolitus:
więcej uwagi musisz poświęcić na dokładność
16 sty 15:42
ktoś: Dziękuje za pomoc.
16 sty 15:50