pochodna funkcji
KrisO: Pochodna funkcji.
a) f(x)=2x+3
b) f(x) = x
3 + 3x
2 − 3x
Czy to się robi tak ?
a ) f(x) = 2x+3 => a'=0 (pochodna funkcji stałej równa sie zero) x'=1 pochodna x=1.
f'(x)= 2 * 1 + 0 = 2
b) f ' (x) = x
2 + 3x
1 − 3 * 1 =
= x
2 + 3 * 1 − 3 * 1 = x
2
Jeżeli zrobiłem źle mógłby ktoś rozwiązać przykład i mi wyjaśnić ?
16 sty 13:28
KrisO: dobra to chyba w b tak będzie
f(x) = x3 + 3x2 − 3x =
(x3)' + (3x2)' − 3x' =
= 3* x2 + 3*2+x1 − 3*1 =
= 3x2 +6x − 3
bo (axn)' = anxn−1
16 sty 13:35
wredulus_pospolitus:
tak ... tak będzie
16 sty 13:51