matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Qwerry :
Obliczyć pochodna : f(C, R) = ln(CR
2
) pomógłby ktoś? Będę wdzięczny
16 sty 09:31
Jerzy:
R
2
f'
C
=
CR
2
2R
f'
R
=
CR
2
16 sty 09:45
Jerzy:
Pomyłka....
2CR
2
f'
R
=
=
CR
2
R
Pierwszą mozna też uprościć:
1
f'
C
=
C
16 sty 09:58