pojęcie rzędu macierzy
KrisO: Wykonując pojęcie rzędu macierzy ,zbadaj liniową niezależność układu równań:
a) (1,1) ; (−1,1)
b) (1,2,3) ; (−1,−2,5), (0,1,0)
w B zrobiłem tak.
1) stworzylem z tych wektorów macierz 3x3 z czego rząd macierzy obliczyłem metodą minorów.
M1 = macierz 3x2 w 3 minorach wszędzie =0
2) zrobiłem macierz jednostkową |1,2 dół −1,−2| tedA = 4 czyli w podpunkcie b rzA=2 czyli 2=3
są liniowo zależne, czy to jest dobrze robione?
punk a
to po prostu macierz jednostkowa tedA=2 czyli 2=2 −> są liniowo niezależne?
16 sty 01:11
wredulus_pospolitus:
a) przecież tworzona macierz jest 2x2
b) a tutaj 3x3, wyznacznik różny od zera, więc rzB = 3
16 sty 01:36
KrisO: faktycznie boże.. już nic dziś nie robię, jeszcze raz zrobiłem podpunkt b i w 10sekund
zorienowałem się, że jednak tak 3x3 xd
14 zadań na 1 dzień i to by zrozumieć to jest zbyt dużo xd
16 sty 01:51
KrisO: a w a) będzie rzA=2? bo wiem coś takiego, że tedA z macierzy jednostkowej tedA≠1=0 czy coś
takiego, za dużo na dziś, jednak siedzenie takie od 13 do 2 nic nie daje oprócz nauki polowy
zadan a druga polowa sie miesza xd
16 sty 01:53