lokaty
lola: Pan Nowak wpłacił do banku pewną kwotę pieniędzy na lokatę roczną z oprocentowaniem 3%. Pan
Kowalski wpłacił o 5000zł więcej na lokatę roczną z oprocentowaniem 2,5% i po roku dostał o 25
zł mniej odsetek niż pan Nowak. Ile pieniędzy wpłacił kazdy z nich?
15 sty 22:50
15 sty 23:01
wredulus_pospolitus:
chociaż nawet nie trzeba
x −−− kasa wpłacona przez Nowaka (w tysiącach)
x*7% = (x+5)*2.5% +0.025
rozwiąż to równanie
15 sty 23:02
the foxi:
x*
3%
15 sty 23:07
wredulus_pospolitus:
a faktycznie

3%
15 sty 23:09
lola: kwota wpłacona przez Nowaka ma być 30000 zł
15 sty 23:13
wredulus_pospolitus:
sprawdzenie:
30*3% = 0.9
35*2.5% = 0.875
Tak ... zgadza się
15 sty 23:19