odwzorowanie liniowe jądro obraz
Arkadiusz: Obraz przekształcenia liniowego i jądro przekształcenia liniowego:
jest odwzorowanie f(x1...x5) = (x1 − x2 + x3 − x5; x2−x4+x5; x1+x2+x3−2x4+x5)
daję to do macierzy
|1−1 1 0−1| |1 0 1−1 0|
|0 1 0−1 1| ~ |0 1 0−1 1|
|1 1 1−2 1|
(w3 − w1), a potem (w1−w2) i ostatni wiersz jako kombinacja liniowa w3 i w2 więc wykreślam.
przepraszam za formę, nie umiem zrobić z tego macierzy w kodzie forumowym i zrobiłem coś na
kształt wyznacznika
nazwijmy macierz początkową A, a wierszowo−równoważną A1.
imA=<a[1 0 1],b[−1 1 1],c[1 0 1],d[0 −1 −2],e[−1 1 1]>, gdzie a,b,c,d,e to skalar.
zauważam, że pewne wektory się powtarzają więc imA = <a[1 0 1],b[−1 1 1],d[0 −1 −2],>
zaś z metody Gaussa:
x1 = x4 − x3
x2 = x4 − x5
[x1,x2,x3,x4,x5]T=x3*[−1 0 1 0 0]T + x4[1 −1 0 1 0]T +x5[0 −1 0 0 1]T
Więc kerA= <[−1 0 1 0 0], [1 −1 0 1 0], [0 −1 0 0 1]>
Czy mój tok rozumowania jest dobry? Nie jestem pewny co do metody wyznaczania obrazu. Czy jest
jakiś sposób, żeby powtarzających się wektorów nie szukać na oko?
15 sty 22:35
jc: Dobrze, ale dobrze jest wskazać bazy.
Kolumny macierzy:
u, v, u, −u−v, v
u i v są liniowo niezależne, a więc obraz będzie rozpięty przez u i v.
Jeśli chodzi o jądro wystarczyło dodać, że wymienione 3 wektory są liniowo niezależne.
Trochę inne spojrzenie na układ równań.
Układ równań ma postać: au + bv +cu + d(−u−v)+ev=0, inaczej
a+c−d=0
b−d+e=0
(ale to już wiesz).
16 sty 00:33
Arkadiusz: a sposób na wyznacznie jądra poprzez transponowanie macierzy wyjściowej i policzenie
niezależności liniowej z pomocą metody Gaussa będzie dobrym sposobem na znalezienie obrazu?
16 sty 18:23
Arkadiusz: masło maślane trochę wyszło. Chodziło o transponowanie macierzy i zbadanie liniowej
niezależności z uzyciem metody Gaussa.
16 sty 18:24