wyznacz pochodną z def.
sesjapanikamatematyka: na podstawie definicji pochodnej w punkcie wyznacz pochodną :
f(x)=1/√x
15 sty 21:53
wredulus_pospolitus:
No to piszemy definicję pochodnej i liczymy granicę
15 sty 22:01
sesjapanikamatematyka: rozpisałem i nic
15 sty 22:05
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak rozpisałeś i w którym momencie docierasz do ściany z napisem 'i nic'
15 sty 22:05
sesjapanikamatematyka: f(x)=1/√x
f(x+h)=1/
√x+h
f'(x)= (f(x+h)−f(x))/h
f'(x)= (1/
√x+h − 1/
√x)/h
f'(x)= (
√x−
√x+h)/(
√x*
√x+h)/h
...(mnożę przez
√x+
√x+h)
f'(x)=−1/(
√2x3+2x2h+xh2)
nie mam zielonego pojęcia czy to co robię jest dobre
15 sty 22:16
wredulus_pospolitus:
no i super, że mnożysz ... ale coś mi tu nie pasuje:
| | √x − √x+h | | x − (x+h) | |
lim |
| = lim |
| = |
| | h√x√x+h | | h√x√x+h*(√x + √x+h) | |
| | −h | |
= lim |
| = lim U{−1}{√x√x+h*(√x + √x+h) = |
| | h√x√x+h*(√x + √x+h) | |
| | −1 | | −1 | | −1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | √x*√x*(√x + √x) | | 2x√x | | 2√x3 | |
nie wiem dlaczego masz '2' pod pierwiastkiem
15 sty 22:24
sesjapanikamatematyka: i wszystko jasne
15 sty 22:40