Zbadać ciągłość funkcji
John Locke: Zbadać ciągłość funkcji: f(x,y)=x+y dla x>0, √x2+y2 dla x≤0
Doszedłem do czegoś takiego:
Dla x>0 funkcja jest ciągła bo jest wielomianem
Dla x<0 funkcja jest ciągła bo jest złożeniem funkcji ciągłych
Dla x=0:
Wartość funkcji w x=0 to |y|, taka sama wyszła mi też granica lewostronna ale już prawostronna
to po prostu y. Czyli funkcja będzie ciągła czy nie?
15 sty 21:45
wredulus_pospolitus:
no nie będzie ciągła chociażby dla (x,y) = (0, −5) (i każdego innego punktu (0,y) gdzie y<0)
15 sty 21:49