matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka trygonometryczna
daniel123:
witam, mam problem z taką całką, liczę na pomoc:
1
∫
dx
4
√
sin
3
(x)*cos
5
(x)
(pierwiastek: 4 stopień, sinx: 3 potęga, cosx: 5 potęga)
15 sty 21:12
Mariusz:
1
1
∫
dx = ∫
dx
4
√
sin
3
(x)cos
5
(x)
4
√
(sin
3
(x)/cos
3
(x))*cos
8
(x)
1
1
∫
dx = ∫
4
√
tg
3
(x)cos
8
(x)
4
√
tg
3
(x)
cos
2
(x)
t
4
=tg(x)
dx
4t
3
dt=
cos
2
(x)
4t
3
∫
dt
t
3
∫4dt = 4t+C 4
4
√
tg(x)
+C
16 sty 05:05