pochodna
Karol: wyznacz pochodną
| | 1 | |
f(x) = (2√x+x2+1)(x− |
| ) |
| | x | |
prosiłbym o rozpisanie, tego, dziękuję
15 sty 21:03
Karol:
15 sty 21:30
wredulus_pospolitus:
jeżeli nie znasz wzoru na pochodną iloczynu to po prostu wymnóż te nawiasy i policzyć pochodną
sumy (czyli pochodną z każdego składnika osobno)
15 sty 21:31
Karol: znam wzór, ale coś się pogubiłem i nie wyszło zgodnie z odpowiedziami
15 sty 21:35
wredulus_pospolitus:
to pokaż jak liczysz ... sprawdzimy
15 sty 21:39
Karol: | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = (2* |
| +x)(x− |
| ) + (2√x+x2+1)(1+ |
| ) |
| | 2√x | | x | | x2 | |
| | x | | 1 | | 2√x | | 1 | |
f'(x) = |
| − |
| + x2 − 1 + 2√x + |
| + x2 +1 +1+ |
| |
| | √x | | x√x | | x2 | | x2 | |
15 sty 21:44
wredulus_pospolitus:
zgubiona
2 przy pochodnej z x
2
poza tym:
reszta wygląda dobrze ... popraw '2' ... zredukuj co się da i winno być dobrze
15 sty 21:53
Karol: kurcze rzeczywiście

dzięki wielkie
15 sty 21:57