rząd macierzy, minory
Przemo01: Jeśli na kolosie wyznaczę rząd macierzy w sposób na "minory" zamiast np. wykonujac operacje
elementarne to czy mi to zostanie zaliczone? czy nie?
i kolejne pytanko,
Wykorzystując pojęcie rzędu macierzy, zbadaj liniową niezależność układu wektorów:
b) {(1,2,3)

−1,−2,5),(0,1,0)}
ktoś by pokazał jak to się robi ?
15 sty 20:30
Przemo01: b) {(1,2,3); (−1,−2,5),(0,1,0)}
15 sty 20:31
wredulus_pospolitus:
Jeżeli metoda jest poprawna i w zadaniu nie jest podane jaką metodą wyznaczyć, to nie ma powodu
aby obcinać punkty
15 sty 20:32
wredulus_pospolitus:
a*1 + b*(−1) + c*0 = 0
a*2 + b*(−2) + c*1 = 0
a*3 + b*5 + c*0 = 0
wyznacz a,b,c
15 sty 20:33
wredulus_pospolitus:
tfu ... pojęcie rzędu macierzy

no to liczysz rząd macierzy ... jeżeli rzA = 3 to znaczy, że te trzy wektory są liniowo
niezależne
15 sty 20:33
ddaniela: w tym przykładzie wyszło rzA= 3?
Bo zrobiłem ten przykład metodą minorową i w 3x3 wszystkie M = 0 a w jednostkowej 2x2 tedA=4
czyli
rzA = 2 więc 2≠3 więc są linowo zależne?
tak?
16 sty 01:05