ppunkt
salimali: do paraboli do ktorej naleza punkty A(−2, −3) i B(4,1) nie moze nalezec punkt:
A. (−4, 10)
B. (−1, −3)
C. (9,10)
D. (10, 5)
prosze o jakies obliczenia oczywiscie
15 sty 20:14
wredulus_pospolitus:
to zadanie było jakiś czas temu
Zauważ, że punkty (−2, −3) ; (4, 1) oraz (10, 5) leżą na jednej prostej.
Czy możliwe jest narysowanie paraboli przecinającej/mającej punkty wspólne z prostą w trzech
punktach
15 sty 20:21
Mila:

Trzeba zauważyć to, co podał
Artur, albo rozwiązywać kolejno układy równań.
dla punktu
C=(10,5)
A(−2, −3) i B(4,1) i
C=(10,5)
1) y=ax
2+bx+c, a≠0
−3=4a−2b+c
1=16a+4b+c
5=100a+10b+c
rozwiązując układ, otrzymujesz a=0 − a to jest sprzeczne z założeniem,
wykresem nie jest parabola, lecz prosta.
2)
15 sty 20:59