Dowód
Gość : Wykaż, że jeżeli dla dwóch różnych liczb x i y zachodzi równość x2 + x = y2 + y, to x+y<0
15 sty 20:12
ICSP:
x2 + x = y2 + y
x2 − y2 = − (x − y) // : x − y ≠ 0
x + y = −1 < 0
15 sty 20:14
wredulus_pospolitus:
x ≠ y
x(x+1) = y(y+1)
oznaczmy:
a = x + 0.5
b = y + 0.5
oczywiście nadal: a ≠ b
(a − 0.5)(a+0.5) = (b − 0.5)(b + 0.5)
a2 − 0.25 = b2 − 0.25
a2 = b2
więc a = −b
x+y = (a − 0.5) + (b − 0.5) = a + b − 1 = a −a −1 = −1 < 0
c.n.w.
15 sty 20:15
Eta:
Dowód podany przez
ICSP zdecydowanie ładniejszy
15 sty 20:44