funkcja kwadratowa
salimali: dla jakich wartosci parametru m najmniejsza wartosc funkcji f nalezy do podanego przedzialu?
f(x)= (m−1)x2 + 3mx + 4 + 2m (−∞, 0)
15 sty 20:10
wredulus_pospolitus:
innymi słowy:
dla jakiego 'm' zajdzie:
1) (m−1) > 0 ∧ xwierzchołka < 0
2) (m−1) = 0 ∧ 3m < 0
15 sty 20:12
Maciess: 2) na pewno dobrze?
15 sty 20:37
wredulus_pospolitus:
Maciess ... ... fakt ... 3m > 0

w końcu chcemy funkcji rosnącej
15 sty 20:38
wredulus_pospolitus:
no i pozostaje kwestia do debaty: "czy rosnąca funkcja liniowa przyjmuje najmniejszą wartość w
przedziale (−
∞,0) skoro nigdy nie przyjmuje najmniejszej wartości

)
15 sty 20:39
Maciess: O to mi chodziło. Funkcja liniowa przecież nie ma najmniejszej wartości, bo chyba nie chodzi tu
o najmniejszą wartość z przedziału.
15 sty 20:54
iteRacj@:
Ale funkcja liniowa stała ma najmniejszą wartość. I ma największą wartość : )
To nie jest ten przypadek, tutaj dla m=1 nie będzie to f.stała.
15 sty 21:03