Równanie płaszczyzny
Mateusz: Napisz równanie ogólne płaszczyzny spełniającej warunek: płaszczyzna przechodzi przez
punkty P = (3, 3, 1), Q = (−1, 2, −1) i wektor prostopadły do płaszczyzny yOz.
Prosze o pomoc. Bardzo potrzebuje rozwiazac to zadanie
15 sty 18:55
wredulus_pospolitus:
'przechodzi przez wektor'
15 sty 18:56
Mateusz: 
Nie Rozumiem. Nie ma żadnych dodatkowych informacji. Tylko ta treść.
15 sty 19:02
Mila:

P = (3, 3, 1), Q = (−1, 2, −1)
PQ
→=[−4,−1,−2]
v=[1,0,0]
n
→=[−4,−1,−2] x [1,0,0]=[0,−2,1]
π:
0*(x−3)−2*(y−3)+z−1=0
−2y+6+z−1=0
−2y+z+5=0 /*(−1)
π: 2y−z−5=0
===========
15 sty 19:12
wredulus_pospolitus:
skoro płaszczyzna ma 'przechodzić' przez wektor prostopadły do płaszczyzny yOz to może być to
tak na prawdę dowolna płaszczyzna zawierająca podane dwa punkty O ILE TYLKO jej wektor
normalny nie jest prostopadły do wektora [1,0,0] (jak się sprawdza prostopadłość dwóch
wektorów to chyba wiesz, prawda

)
15 sty 19:13