jak obliczyc pierwsza pocchodną
mo: wyznaczyć ekstrema lokalne i zbadać monotoniczność funkcji
f(x)= x 2+2x
16 lut 20:42
mo: pomoże ktoś jak zacząć?
16 lut 20:49
Basia:
od określenia dziedziny
x≠0
D=R\{0}
i od policzenia pochodnej
| | 1 | | 2 | | x2−4 | |
f'(x)= |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | x2 | | 2x2 | |
f'(x)=0 ⇔ x
2−4=0 ⇔ (x−2)(x+2)=0 ⇔x=−2 lub x=2
znak pochodnej zależy tylko od licznika, bo 2x
2>0 w zb.R\{0}
x∊(−
∞;−2) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
x∊(−2;0) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∊(0;2) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∊(2;+
∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
| | −2 | | 2 | |
xMax=−2 fMax=f(−2) = |
| + |
| =−2 |
| | 2 | | −2 | |
| | 2 | | 2 | |
xmin=2 fmin= f(2) = |
| + |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
16 lut 20:56
mo:
nie rozumiem tylko jednego jak f'(x)=12−2 x2 = x2 − 4 2x2
16 lut 21:15
mo: bo tam na początku nie ma 12 tylko jest x 2
16 lut 21:17
16 lut 21:22