wyprowadzic wzor na calke
Jabur: Wyprowadz wzor na calke ∫2f(x)f'(x)dx
15 sty 18:32
wredulus_pospolitus:
2
f(x) = e
ln(2f(x)) = e
f(x)*ln2
rozumiemy
15 sty 18:35
studentka: to nic nie daje
15 sty 18:57
wredulus_pospolitus:
no to już masz problem
∫2f(x)f'(x) dx = ... =eln2∫ef(x)f'(x) dx = // t = f(x) ; dt = f'(x) dx // =
= eln2∫ et dt = ...
15 sty 18:58
15 sty 18:59
ICSP: 2f(x)= ex ln(2) ≠ ex * eln(2)
15 sty 19:01
wredulus_pospolitus:
racja ... co za głupotę napisałem
15 sty 19:01
ICSP: Tam pierwsze f(x) trzeba zastąpić x.
Ogólnie w miejscu
∫ ef(x) ln(2) f'(x) dx
dokonujemy podstawienia t = ln(2) f(x)
15 sty 19:03