Oblicz bok i wysokość
Grigorij: Pole rombu wynosi 32√2 a kąt ostry 60 stopni
15 sty 18:15
wredulus_pospolitus:
P = a*h
układ równań, wyznaczasz a i h
15 sty 18:17
15 sty 18:17
wredulus_pospolitus:
PS. można też zauważyć, że ten romb to nic innego jak dwa trójkąty równoboczne o boku 'a'.
Korzystasz z gotowych wzorów na pole i wysokość w trójkącie równobocznym
15 sty 18:28
Grigorij: A mógł byś mi pomóc bo nie za bardzo mi to wychodzi
15 sty 18:37
wredulus_pospolitus:
to pokaż co byłeś w stanie zrobić ... bo jak na razie to jest to: "weź mi to zrób bo mi się nie
chce"
15 sty 18:38
Grigorij: | | a2√3 | |
No to szukam a z wzoru P = |
| |
| | 4 | |
Mnożę obustronnie przez 4 i wychodzi mi 64
√2 = a
2√3 i nie rozumiem co mam dalej robić
15 sty 18:47
wredulus_pospolitus:
dalej ... wyznacz a2 ... a następnie 'a'
15 sty 18:49
wredulus_pospolitus:
a od kiedy 32
√2 * 4 = 64
√2
15 sty 18:49
wredulus_pospolitus:
... no dobra ... w końcu są dwa trójkąty

czyli mamy tutaj skrót myślowy
15 sty 18:50
Grigorij: Co? Weź nie strasz
15 sty 18:58
Mila:
P
▱=32
√2
1)
64
√2=a
2√3 /*
√3
64
√6=3*a
2
============
2) a*h=32
√2
8
4√6*h=32
√6 /:8
h*
4√6=4
√6
h*
4√6=4
4√36
h=
4√6
===========
15 sty 18:59
Mila:

II sposób
α=60
o
P
ABCD=32
√2
1)
| | p*q | |
P▱=a*h lub P▱= |
| lub P▱=a*a*sinα w zależności co mamy dane. |
| | 2 | |
32
√2=a
2*sin60
o
64
√2=
√3*a
2 /*
√3
64
√6=3a
2
2)
a*h=32
√2
8
4√6*h=32
√6 /:8
h*
4√6=4
√6
h*
4√6=4
4√36
h=
4√6
===========
15 sty 19:00
Eta:
h=44√6
15 sty 19:22
Mila:
Zgadza się , zgubiłam czwórkę. A autor stracił już zainteresowanie.
15 sty 19:24
Eta:
A może pole miało być : 32√3 ?
15 sty 19:27
Mila:
Też tak myślę.
15 sty 19:57