Rząd macierzy
Azmuth: Wyznaczyć rząd i jądro macierzy
A = 0 1 0
1 1 2
Bardzo proszę o pomoc
15 sty 17:51
jc: rząd = 2
co to jest jądro macierzy?
Pomnóżmy przez wektor (x,y,z) i przyrównajmy do zera.
y=0
x+y+2z=0
y=0
x+2z=0
(x,y,z)=z(−2,0,1)
Baza jądra: (−2,0,1).
15 sty 18:22
Azmuth: Ah no tak bo jądro to zbiór takich wektorów dla których macierz ma wartość 0
A jak obliczyłeś rząd

Ponieważ ja zazwyczaj miałem prostsze macierze, które bez problemu
sprowadzałem do postaci schodkowej ...
15 sty 19:34